SCARF: Motivatie in e-learning | Deel 4: de R van Relatedness
19 september 2018
4C/ID model en E-learning
15 januari 2019
Laat alles zien

Stage lopen bij E-learning Training

Door Thomas Heitzer

Daar zit je dan na een paar weken moederziel alleen op het kantoor van E-learning Training. Recentelijk begonnen aan een eigen project. Ze vertrouwen erop dat ik na een paar weken stage lopen de boel niet afbreek hier in het prachtige pand. Maar hoe is het allemaal begonnen? Laten we teruggaan naar de dag dat de eerste mannelijke stagiaire binnen kwam wandelen op de Lange Vijverberg.

Enigszins zenuwachtig en benieuwd ga je dan naar je eerste echte sollicitatie voor een stageplek. Als leerkracht in het basisonderwijs heb ik vaker stage gelopen, maar echt solliciteren doe je er niet. Ook voor mijn huidige baan heb ik nooit écht hoeven solliciteren. En dan krijg je opeens vragen waarom je kiest om hier stage te lopen en waarom precies hier en wordt je meegenomen in een rollenspel.

Tja, ervaring opdoen als onderwijskundige in een commerciële omgeving is nieuw en leerzaam voor mij. Ik geloof in de kracht van interactieve en adaptieve e-learning. Het is de kant die we opgaan als je kijkt naar onderwijzen, trainen en opleiden. Niet meer saai uit boeken, maar een aantrekkelijk vormgegeven digitale leeromgeving. Zonder de rol van een onderwijskundige zou je dit niet op een effectieve manier kunnen doen. De kennis die je hebt geleerd tijdens je opleiding Onderwijswetenschappen kun je hier feilloos toepassen. De ontwerpcyclus van Morrison et al., de Cognitive Load Theory en de multimedia principes van Mayer komen zeker aan bod. Dat is het mooie aan stage lopen; de theorie toepassen in de praktijk.

Een bijkomstigheid is dat ik dit mag doen in een fijne en warme werkomgeving. Een positieve werksfeer waar samenwerking, professionaliteit en gezelligheid duidelijk te voelen is. En daar zijn niet veel mensen voor nodig, want we zijn maar met een kleine club. En wat heb ik al veel geleerd: het gebruik van Articulate Storyline, het maken van How-to’s, videobewerking en ook nog eens mee mogen naar het Connect Zomerfestival. Daarnaast heb ik vandaag ook nog eens audio mogen opnemen voor een module. Conclusie: ik kan mijn ei hier prima kwijt en vooral veel ervaring opdoen.