Leren in een thuiswerkcultuur

Door: Marlee Leliveld en Mirjam Aarts

3 tips voor effectieve online training in een tijd als deze oftewel leren in een thuiswerkcultuur.

Als 3e jaars HBO studente heb ik het afgelopen jaar op verschillende manieren kennisgemaakt met het leren in een thuiswerkcultuur. Zo heb ik de afronding van mijn tweede studiejaar vanuit huis gedaan, net zoals mijn eerste keer veertig uur per week stagelopen. Hiervoor heb ik enorm veel achter mijn laptop gezeten. Normaal is dit niets bijzonders voor mij, alleen deed ik het dit jaar in gedeeltelijke lockdown fulltime vanuit mijn slaapkamer in plaats vanuit de collegezaal of kantoor. Dit jaar waren mijn uren vooral gevuld met het bekijken van en luisteren naar uren durende online trainingen, lessen, instructievideo’s of eerder opgenomen colleges. Tsja, hoe blijf je dan gemotiveerd en effectief leren?

Ik was vooral informatie aan het stampen om het na een toets weer te vergeten. Wat heb ik in deze tijd geleerd? Best wat! Maar niet altijd genoeg. Want hoe verleidelijk is het om af en toe de camera uit te zetten en zinloos Instagram door te scrollen? Daar gaat de effectiviteit!

Als stagiaire marketing en communicatie bij E-learning Training heb ik ontdekt hoe je online leren effectief maakt, ook bij thuiswerken. De volgende 3 tips dragen bij aan de effectiviteit van jouw online leeroplossing. Of het nou gaat om een webinar, kennissessie, training, college of een andere vorm.

In dit blog wordt doorgegaan op de term online training voor leren in een thuiswerkcultuur. Deze term omvat alle online leeroplossingen zoals hierboven genoemd.

Tip 1: interactief leren = effectief leren

Gebruik een interactief leermiddel in het leerproces om de lerende te betrekken.

Laat deelnemers actief bijdragen aan de online training. Zo verzeker je dat ze een actieve houding aannemen en behouden. Dit kan door gebruik te maken van verschillende online tools. Een gave tool waarmee ik laatst kennis heb gemaakt is Mentimeter. Een laagdrempelige software die je kan gebruiken voor realtime feedback tijdens een presentatie.

Simpelweg vragen; Tom, wat denk jij?  bevat niet altijd voor iedereen een motiverende prikkel. Al helemaal niet als je al een hele tijd aan het zenden bent. In plaats daarvan stel je een vraag aan de hele groep. Deelnemers kunnen anoniem antwoord geven op de gestelde vraag. Deel vervolgens deze antwoorden met iedereen in een leuk geautomatiseerd overzicht. De gegeven antwoorden vormen nu de inhoud van het vervolg van je online training door er op te reflecteren, erover te discussiëren, enzovoort. Hierdoor zorg je ervoor dat de aanwezigheid en de bijdrage van iedere deelnemer telt. Werk vraag gestuurd zodat je je deelnemers activeert, vooraf laat nadenken over de stof en middels feedback de goede kant op stuurt.

Tip 2: een leeroplossing op maat voor leren in een thuiswerkcultuur

Ieder persoon en dus ook iedere deelnemer leert op een andere manier. De een leert snel, terwijl ander meer tijd nodig heeft. Daarnaast heeft de ene deelnemer veel voorkennis terwijl de ander op zoek is naar specifieke vaardigheden. Een op maat gemaakte online training kan hiervoor een oplossing zijn. Hiermee verzorg je namelijk een online training die biedt wat iedereen uit je doelgroep nodig heeft. Ook in het geval van grotere groepen! Zo biedt je precies aan wat nodig is om te leren in een thuiswerkcultuur.

Leren in een thuiswerkcultuur

Een online training kan op maat gemaakt worden en kan zo ingedeeld worden dat iedere deelnemer in staat is om het leerproces op een eigen manier door te lopen. In plaats van een lange tijd online zenden stel je iedereen in staat om te leren waar, wanneer en hoe zij dit willen. De een heeft misschien behoefte aan het langer stilstaan bij een specifiek onderwerp, terwijl de ander dat onderwerp sneller kan doornemen. E-learning modules maken dit allemaal mogelijk. Hiermee behandel je dezelfde stof en bereik je hetzelfde doel, alleen zet je een effectief én interactief middel in om dit te behalen.

Als je toch graag een webinar, seminar of online training wilt geven waarbij mensen fysiek op hetzelfde moment de stof behandelen is een e-learning module ook inzetbaar. In plaats van dat je de e-learning module de training laat zijn, zet je het in dit geval in als de voorbereiding op je online training. Dit is een voorbeeld van de inzet van blended learning, waar je meer over leest in volgende alinea.

Tip 3: maak de training blended

Haal al het mogelijke uit je online training met blended learning.

Zoals eerder besproken leert iedere deelnemer anders en daarnaast heeft ook iedere deelnemer een ander aanvangsniveau. Hierdoor duurt het langer voordat je toe komt aan wat je wilt vertellen. Juist nu we vanuit huis werken is de efficiëntie en kwaliteit van een leerproces nog meer van belang. Dus hoe voorkom je dat dit stagneert?

Met blended learning combineer je verschillende onderwijsvormen, zoals een webinar, e-learning modules en praktijkopdrachten. Een goed bijvoorbeeld van blended learning is een korte e-learning die deelnemers vooraf aan een klassikale training maken. Hierdoor creëer je hetzelfde startpunt en kan je tijdens de klassikale training sneller en effectiever aan de slag met de inhoud. Dit verhoogt het leerrendement en bespaart je tijd tijdens een klassikale training.

Maar, klassikale trainingen gaan nu toch niet door? zal je vast denken. Nee, en tóch is blended learning nog steeds zeer toepasbaar. Een op maat gemaakte e-learning module combineren met een online webinar is ook zinvol! Het gaat om het creëren van hetzelfde startpunt, waar je zowel offline als online baat bij hebt. Als je vervolgens de resultaten van het online leertraject bij wilt houden kan dat naar eigen wens ook nog in een LMS (Learning management system). Een LMS geeft je inzicht in de directe gevolgen van jouw effectieve trainingen. Meer weten? Lees ons blog! Wat is een LMS?

Alle tips op een rij voor leren in een thuiswerkcultuur

Effectief kennis overbrengen is op zich al een flinke uitdaging. Toch verbeter jij met kleine moeite de kwaliteit en effectiviteit van jouw (online) training.

  • Voorkom een passieve houding bij deelnemers door een geschikt interactief leermiddel te gebruiken en vraag gestuurd te werk te gaan.
  • Maak gebruik van het voordeel dat online leren of e-learning heeft, namelijk dat je makkelijker een grote groep mensen tegelijkertijd bereikt die op hun eigen manier kunnen leren.
  • Óf zet zo’n op maat gemaakte training in ter voorbereiding op je fysieke training. In dit geval maak je gebruik van blended learning.

Verzorg met deze tips een écht effectieve (blended) training, ook nu je thuis zit. Wil je meer over weten over leeroplossingen voor online leren? We denken graag met je mee en geven je persoonlijk advies. Wacht niet langer met ontwikkelen, klik hier voor jouw gratis adviesgesprek.

Meer weten?

We beantwoorden graag al je vragen!

Of bel 085-0655340 en stel je vraag direct!

Meer weten?

We helpen je graag!

Heeft deze pagina je nieuwsgierig gemaakt? Of heb je een vraag voor jouw specifieke situatie? Laat ons je helpen! Plan hieronder een afspraak of bel ons gelijk op 085 019 0716.

Locaties

Den Haag
Lange Vijverberg 9a
2513 AC Den Haag
T 085 – 1249359

NRTO Keurmerk

Wij zijn lid van de NRTO, de brancheorganisatie van onderwijs-, opleidings- en trainingsaanbieders. Hier vind je de NRTO Gedragscode en hier vind je onze klachtenprocedure.

Socials

© E-learning Training 2007-2024

Stel je vraag direct!

Bel ons op: 085 - 1249359

Logo E-learning Training

Storing

Let op: Vanwege een storing is ons 085-nummer tijdelijk niet bereikbaar.
Je kunt ons bereiken op 06-18720380!

Je inschrijving is succesvol ontvangen!

Ja, ik wil een LMS!

Laat hier je gegevens achter en we zetten jouw persoonlijke LMS voor je op binnen 1 werkdag. Je start met de gratis versie die altijd beschikbaar blijft!