Wat is wat
Wat is E-learning?
Onder e-learning valt al het onderwijs dat online wordt aangeboden, van interactieve instructievideo’s en webinars tot volledige online cursussen.
Waarom e-learning in plaats van leren meteen boek, pen en papier?
Online leren zorgt voor flexibiliteit en motivatie bij deelnemers, besparing van tijd en kosten, en maakt maatwerk en inzicht in het leerproces mogelijk. Dat leggen we hier verder uit.
Uit onderzoek blijkt dat online leren minstens zo effectief is als klassikaal leren. De combinatie van online leren en klassikaal onderwijs zorgt voor de beste leerresultaten. Bij gebruik van verschillende leervormen versterken deze elkaar. Zo blijft het geleerde écht hangen en verhoog je dus het leerrendement.
Wat betekent e-learning op maat?
Elke doelgroep heeft andere leervoorkeuren en behoeftes. Daarnaast heeft elke organisatie heeft een eigen identiteit en cultuur. Een leertraject moet daarop aansluiten om het gewenste effect te bereiken. Onze persoonlijke en praktijkgerichte e-learnings zijn van a tot z gericht op jouw organisatie. Niet alleen de inhoud, maar denk ook aan interacties en een vormgeving die perfect aansluit bij je huisstijl. Nieuwsgierig? Lees meer!
Wat is blended learning?
Blended leren is een methode die verschillende (online en offline) leervormen combineert. Een blended leertraject kan dus vele vormen aannemen.
Een beproefde vorm van blended learning is het aanbieden van een e-learning voordat je een klassikale training hebt. Eerst behandel je de theorie in e-learning. Op die manier zorg je ervoor dat alle deelnemers op hetzelfde niveau zitten voordat ze de training in gaan. Vervolgens kun je je in een klassikale les of webinar samen verdiepen en vaardigheden oefenen. Achteraf kunnen de deelnemers nog eens terugkijken op de theorie van de e-learning. De kracht zit in de combinatie!
Blended leren is niet te verwarren met hybride leren; lees meer over het verschil in deze blog.
Wat is een interactieve video?
Een interactieve video zorgt ervoor dat de kijker actief betrokken wordt bij de content. Interactie kan worden toegevoegd op verschillende manieren.
Je kunt bijvoorbeeld tussendoor vragen toevoegen, waarmee je tussendoor toetst of de kijker begrijpt wat hij ziet. Maar je kunt de kijker ook het verloop van de video laten bepalen. Denk bijvoorbeeld aan een video over het oefenen van slechtnieuwsgesprekken. De kijker krijgt dan bijvoorbeeld een keuze tussen twee verschillende uitspraken, waarvan er een heel zakelijk en heel begripvol is. De keuze bepaalt het verdere verloop van het gesprek.
Dit zijn slechts twee van vele voorbeelden, want een interactieve video kan op veel meer verschillende manieren worden ingericht. We denken graag met je mee over een toepassing die past bij jouw project.
Wat is een animatie?
Een animatie is een kort filmpje gemaakt van bewegende plaatjes, tekeningen of illustraties. Wij zetten het vaak in om complexe concepten, processen en wet- en regelgeving helder en bondig uit te leggen. Of voor een aansprekende introductie op het onderwerp van de module.
Videospeler
Wat is een LMS?
LMS staat voor Learning Management Systeem (of leermanagementsysteem). Een LMS is een overkoepelend platform waarbinnen je je e-learningmodule(s) kunt beheren.
Deelnemers kunnen op het platform inloggen en de e-learning volgen. Je kunt alle gegevens van de deelnemers inzien, bijvoorbeeld wie de e-learning heeft gedaan, wat zijn voortgang is en wat zijn resultaten zijn. Maar het LMS kan ook toetsen afnemen, deelnemers automatisch uitnodigen voor een training (of webinar) en certificaten aanmaken. Daarnaast kan het LMS gebruikt worden als forum waarbij deelnemers elkaar vragen kunnen stellen en kunnen discussiëren over de lesstof. Ook zijn er mogelijkheden om game-elementen toe te voegen, zoals punten of medailles om het leren extra leuk te maken. Benieuwd of het iets voor jou is? Lees meer over een LMS.
Wat is onboarding?
Onboarding is het volledige inwerktraject van nieuwe medewerkers binnen jouw bedrijf. Door middel van goede onboarding voelen nieuwe medewerkers zich beter thuis en presteren ze sneller op niveau. Daarnaast zorgt het voor een hogere loyaliteit, zelfs in de proefperiode. E-learning of blended learning is een goede manier om de onboarding van nieuwe medewerkers vorm te geven. Lees meer over onboarding of bekijk een voorbeeld van een onboardingmodule.
Is e-learning iets voor mij?
Welke voordelen zitten er aan e-learning
E-learning is een handig middel om het kennisniveau omhoog te brengen of op peil te houden binnen een bedrijf of organisatie. Online leren zorgt voor flexibiliteit en motivatie bij deelnemers, besparing van tijd en kosten, en maakt maatwerk en inzicht in het leerproces mogelijk.
Medewerkers kunnen de e-learning volgen waar ze maar willen en op een tijdstip dat voor hun goed uitkomt. Daarnaast kun je met één e-learning heel veel deelnemers bereiken. Als je gebruik maakt van een LMS (Learning Management System), een platform waarbinnen de e-learning draait, kun je daarnaast ook toetsen afnemen, resultaten inzien, automatisch deelnemers uitnodigen en certificaten uitgeven.
Zitten er ook nadelen aan e-learning?
E-learning is ontzettend handig om een grote groep mensen in korte tijd te trainen. Voordelen zijn er genoeg. Toch zul je ons nooit horen zeggen dat e-learning altijd boven een offline training gaat. Een echte trainer voor de groep kan direct reageren op de deelnemers, hij kan vragen stellen, vragen beantwoorden, de motivatie in de gaten houden en het tempo en de pauzes aanpassen. Daarom zijn wij voorstander van blended learning, daarin combineer je de voordelen van e-learning met voordelen van offline leren. De kracht zit ‘m in de combinatie!
Ook de ontwikkelingen in Artifical Intelligence gaan snel, dus wie weet wat de toekomst verder zal brengen!
Voor welke onderwerpen is e-learning geschikt?
We kunnen geen onderwerp bedenken dat niet geschikt is voor e-learning. Bij E-learning Training ontwikkelen we modules op maat voor jouw organisatie, van heel praktisch tot heel theoretisch. Zo ontwikkelden we eerder praktische mindfulnesstrainingen voor een yogastudio, maar ook meer theoretische modules over de AVG en datalekken voor de Tweede Kamer. En we hebben nog veel meer voorbeelden!
Moet ik speciale software aanschaffen als ik e-learning wil gebruiken?
Nee, een e-learningmodule kan zonder software op een website gezet worden. Wil je de voortgang van de deelnemers inzichtelijk maken? Dan kun je gebruikmaken van een (gratis) leermanagementsysteem (LMS).
Hoe ziet een samenwerking met E-learning Training er voor mij uit?
Ons team van onderwijskundigen, taalkundigen en e-learningspecialisten gaat met jou aan de slag. Samen brengen we de leervraag in kaart, stellen we de leerdoelen op en ontwerpen we een gepersonaliseerde online leeroplossing. Tijdens het traject werken we nauw samen met subject matter experts én de doelgroep om zo samen tot een effectief resultaat te komen. Kom hier meer te weten over onze werkwijze.
Hoe kan ik resultaten zien met e-learning?
Kan ik e-learning gebruiken om het niveau of de kwaliteit van mijn organisatie te controleren?
E-learning is heel geschikt om het niveau van medewerkers te toetsen. Met een LMS (leermanagementsysteem, het platform waarbinnen een e-learning draait) krijg je inzicht in het leerproces van de deelnemers.
Vaak wordt een e-learning afgesloten met een toets waarmee het kennisniveau gecontroleerd kan worden. Afhankelijk van de uitkomst van een toets kan de deelnemer de e-learning nogmaals doorlopen of zich bijvoorbeeld inschrijven voor een extra training. Heb je de e-learning of toets gehaald dan wordt er automatisch een certificaat aangemaakt.
Daarnaast kun je in het LMS de geldigheidsduur van een e-learning of certificaat instellen. Zo kun je ervoor zorgen dat de deelnemers elk jaar opnieuw uitgenodigd worden voor de een toets of e-learning, waardoor je zeker weet dat het kennisniveau van de deelnemers altijd up-to-date is.
Hoe kan ik zien wie de e-learning gedaan hebben?
Je kunt ervoor kiezen om je e-learning binnen een LMS (leermanagementysteem) te plaatsen. Dit is het platform waarbinnen de e-learning te zien en te beheren is. Het LMS houdt bij wie de e-learning doet en wat de resultaten zijn. Zo krijg je inzicht in de voortgang van de deelnemers.
Hoe kan ik zien hoe goed men het in mijn e-learning gedaan heeft?
De resultaten van deelnemers kunnen worden bekeken in een LMS. Een LMS (leermanagementsysteem) is het platform waarbinnen een e-learning te zien is. Het LMS houdt alle gegevens bij van de deelnemers. Je kunt niet alleen zien wie de e-learning gedaan heeft, maar ook welke resultaten hij heeft behaald. Je kunt zelfs op vraagniveau de resultaten inzien. Zo krijg je inzicht in welke onderdelen goed beheerst worden en waar nog extra aandacht nodig is.
Kan ik een certificaat uitreiken aan deelnemers van de e-learning?
Ja, dat kan. In het LMS (Learning Management System) kun je een certificaat toevoegen bij het succesvol afronden van de e-learning. Indien gewenst kan je in het LMS ook een minimumscore voor een toets (bv 80% van de vragen goed) instellen voor het behalen van een certificaat.
Alles over LMS (Learning Management Systeem)
Kan een LMS in mijn huisstijl gemaakt worden?
Ja, dat kan. Het LMS wordt opgezet met je logo en met de kleuren van jouw organisatie. Wil je eens zien hoe een LMS in de huisstijl van jouw organisatie eruit zou zien? Boek direct een demo via de groene knop hieronder!
Wat zijn de voordelen van een LMS?
Met een LMS kun je de voortgang van alle deelnemers inzien, groepen en leerpaden aanmaken, automatisch mails versturen, certificaten uitreiken en nog veel meer. Meer weten? Hier zie je alle functionaliteiten op een rij. Of boek meteen een gratis demo (via de groene knop hieronder) om alle mogelijkheden live te ervaren en uit te proberen.
Kan ik een certificaat uitreiken aan deelnemers van de e-learning?
Ja, dat kan. In het LMS kun je een certificaat toevoegen bij het succesvol afronden van de e-learning. Als de online training voltooid is wordt het certificaat automatisch aan het profiel van de deelnemer toegevoegd. Indien gewenst kan je in het LMS ook een minimumscore voor een toets (bv 80% van de vragen goed) instellen voor het behalen van een certificaat.
Kan een LMS gekoppeld worden aan andere systemen in mijn organisatie?
Ja, het LMS waarmee wij werken kan gekoppeld worden aan andere systemen via een API. Er zijn bestaande API’s voor veelgebruikte systemen, maar wij kunnen ook helpen met het ontwikkelen van een nieuwe API. Ook is het mogelijk met LTI-koppelingen te werken.
Kan je gamification toepassen in een LMS?
Ja, je kunt ook gamification toepassen binnen een LMS. Op die manier kun je binnen je organisatie de leercultuur nog meer stimuleren. Je kunt als deelnemer punten en badges verdienen voor het afronden van trainingen. Op het leaderboard kun je zien wie de meeste punten verzameld heeft.
Kan ik een LMS zelf beheren en onderhouden?
Jazeker! Wij richten het LMS voor je in, maar we leren je ook hoe je het systeem zelf kunt beheren. Zo kun je zelf gebruikers en cursussen toevoegen en alle functionaliteiten van het LMS beheren. Natuurlijk staan we ook na de implementatie voor je klaar om te helpen als je ergens niet uitkomt.
Wat kost een LMS?
Je kunt gratis aan de slag met 5 gebruikers en 10 cursussen in ons LMS. Deze gratis versie kun je voor altijd blijven gebruiken. Heb je meer deelnemers of meer cursussen dan start je met 17 euro per jaar per gebruiker bij 40 gebruikers. Hoe meer gebruikers, hoe lager de prijs per jaar per gebruiker wordt.
Mijn organisatie heeft al een LMS. Kunnen jullie e-learningmodules daarin gezet worden?
Ja, onze modules kunnen we zo opleveren dat ze geschikt zijn voor het LMS dat je al gebruikt.
Mijn organisatie heeft al trainingen. Kunnen die in een (nieuw) LMS gezet worden?
Ja, dat kan. Je kunt de bronbestanden van al bestaande trainingen, meestal SCORM files, uploaden in een nieuw LMS om deze over te hevelen.
Over ons, onze diensten en werkwijze
Wat is de werkwijze om een e-learning te ontwikkelen?
We zien de ontwikkeling van e-learnings als een nauwe samenwerking met jullie als inhoudelijk experts. Onze samenwerking is persoonlijk met de nodige meetings om voldoende inzicht te krijgen in jullie leervraag en wensen, en om de voortgang te bespreken. Onze werkwijze ziet er als volgt uit.
Analyse
Als eerste starten we met een analyse van het beoogde effect, de inhoud, de doelgroep en de trainingscontext in de kick off meeting. Hier gaan we dieper in op de praktische toepassing van de vaardigheden. Denk aan, waar loopt de doelgroep in de praktijk tegenaan en wat moeten ze na het volgen van de training kunnen?
Ontwerp
Vervolgens, als de analyse-fase is afgerond, starten we met het ontwikkelen van de inhoud. We schrijven het inhoudelijk ontwerp in samenwerking met jullie. Op basis van het aangeleverde materiaal schrijven wij een grof ontwerp met leerdoelen, de structuur van de e-learningmodules en de interactievorm per slide. Jullie feedback op het grof ontwerp verwerken we in een 0.9-versie van het inhoudelijk ontwerp. Jullie reviewen ook dit ontwerp en wij verwerken de feedback tot een 1.0-versie. We beginnen pas met de ontwikkeling van de module als jullie het ontwerp goedgekeurd hebben.
Ontwikkeling
Daarna starten we met de ontwikkeling. We bouwen de e-learningmodules in Articulate Storyline. Ook hierbij vragen we jullie om een 0.9-versie te reviewen. We verwerken jullie feedback tot een 1.0 versie. Jullie geven goedkeuring voor de modules in Storyline.
Oplevering
Ten slotte, leveren we de modules op als SCORM-package
Hoe lang duurt het om een e-learning te ontwikkelen?
Het ontwikkelen van een e-learningmodule duurt gemiddeld 8 tot 12 weken.
Wat doet E-learning Training voor mij en wat moet ik zelf nog doen?
Ons team van onderwijskundigen, taalkundigen en e-learningspecialisten gaat met jou aan de slag. Samen brengen we de leervraag in kaart, stellen we de leerdoelen op en ontwerpen we een gepersonaliseerde online leeroplossing. Tijdens het traject werken we nauw samen met subject matter experts én de doelgroep om zo samen tot een effectief resultaat te komen.
Kortom, we kunnen je al het werk uit handen nemen, maar een andersoortige samenwerking kan ook. Zo kunnen we een template voor je ontwikkelen en je trainen om zelf een module te bouwen.
Wat kost een e-learning?
De prijs van een e-learningmodule is afhankelijk van veel verschillende factoren. Bij E-learning Training zijn de modules altijd maatwerk, wat betekent dat we samen bepalen wat er wel en niet aan de e-learningmodule wordt toegevoegd. Zo kun je ervoor kiezen om in de module een animatie toe te voegen of gebruik te maken van video’s, zoals een interactieve video of een instructievideo. Ook is het mogelijk om de module af te sluiten met een quiz of eindtoets. Al deze keuzes beïnvloeden de prijs van een e-learningmodule, maar een module hoeft zeker geen 10.000 euro te kosten! Afhankelijk van jouw budget, het onderwerp en de doelgroep kijken we samen naar wat de beste mogelijkheden zijn voor het hoogste leerrendement. Kortom, heb je al een idee van wat jij zou willen in een e-learning? Op basis van deze informatie kunnen wij een prijsindicatie geven.
Ik wil even brainstormen over online leren, kan dat?
Uiteraard! We helpen je heel graag, sparren over online leren is onze passie bij E-learning Training! Bel ons 085-0655340 of stuur een mailtje naar annemarie@elearningtraining.nl om gratis en vrijblijvend te brainstormen met onze learning consultants over jouw leeroplossing.
Hoe kan ik het beste contact opnemen over online leren?
Je kunt ons bellen op 085-0655340, mailen via annemarie@elearningtraining.nl of plan direct een afspraak.
Mijn vraag staat er niet tussen, wat nu?
Geen nood! We beantwoorden graag al je vragen over e-learning, over jouw situatie en over ons. Je kunt altijd bellen (085-0655340) mailen, of maak een afspraak!